Lenneke en Lydia bij het Western Girls Training Centre

Kleren maken de vrouw, dat is het motto dat we aan onze kledingbeurs hangen. Met de opbrengst daarvan willen we het Western Girls Training Centre sponsoren. Gina laat weten dat ze bedden en matrassen nodig hebben. In onze naïviteit denken we: even snel naar de Ikea en klaar. Dat pakt anders uit, wanneer we in Takoradi zijn. Met de pick up van Gina gaan we op pad. Langs de kant van de weg halen we de bedden op. Voor matrassen zetten we de auto neer in een drukke winkelstraat. We kopen ook nog een naaimachine en fan.

De volgende dag bezoeken we het Centre zelf. We zien de oude slaapplek waar de matjes nog tegen de muur staan. In de centrale ruimte staan de nieuwe bedden rond de fan. Buiten zijn de meisjes druk bezig: de machines snorren, af en toe wordt er wat gelachen en gepraat. Juf Theresa geeft aanwijzingen. Gina legt uit: “De meisjes werken in opdracht. Een rok voor een tante, een tasje voor een zus. Zo verdienen ze hun geld en zijn ze onafhankelijk.”

Dan maken ze een tasje en prachtige sjaal voor ons. Met engelengeduld rafelen ze de stof uit om franje te maken. De sjaal wordt om ons hoofd gewonden en met veel gelach maken we foto’s.  Hartelijk nemen we tenslotte afscheid. De meisjes grappen dat ze de volgende dag een holiday willen. Om uit te slapen op hun nieuwe bedden.

Geschreven door Lenneke

Namens de meisjes en het bestuur danken wij Lenneke en Lydia.