COVID-19 heeft een invloed op de hele wereld. In Ghana hebben we meer geluk gehad dan in veel delen van de wereld. Accra, Tema en Kumasi zijn in lockdown geweest. In de westelijke regio van Ghana zijn relative weinig COVID-19 gevallen geweest, en ook het aantal mensen die hieraan zijn overlijden valt mee. Toch houdt de hele bevolking zich aan de richtlijnen van de overheid om gezichtsmaskers te dragen. regelmatig onze handen te wassen en handdesinfecterende middelen te gebruiken. In het begin van de pandemie zijn we begonnen met de productie van gezichtsmaskers voor de verkoop aan het publiek, maar de markt is erg overspoeld geraakt omdat iedereen bezig is met de productie van gezichtsmaskers, dus we hebben besloten om te stoppen aan de productie. Het leven gaat door met of zonder Corvid. Het enige wat we kunnen doen, is ons houden aan de protocollen zoals voorgeschreven door de overheid. Het dragen van gezichtsmaskers is niet altijd comfortabel, maar het is het “nieuwe – normale” geworden. Lees hier hoe ons jaar was, met en zonder COVID.

Januari

In januari kwamen de meisjes terug van een welverdiende vakantie van twee weken, want tijdens de kerstvakantie bleven ze werken. Het was heel leuk om te zien hoe ze allemaal mooie kleren maakten voor vrienden en familie om wat zakgeld te verdienen. Het is ook een tijd om te beoordelen wat ze tot nu toe hebben geleerd.

Dit jaar zullen een paar van onze meisjes afstuderen, dus hebben we besloten om een ​​datum te kiezen voor het afstuderen voor de derdejaars meisjes, die in december zal plaatsvinden.

Bovendien hebben we vernomen dat we alle lampen moeten vervangen en een elektricien moeten zoeken om alle defecte stekkers te repareren.

Maart

Begin maart, terwijl de coronapandemie al in de rest van de wereld aanwezig was, bereikte het Ghana nog niet. Half maart bereikte het echter ook Ghana. Nog niet zo slecht als Europa, maar het was er. In het begin waren alle scholen en kerken gesloten. Bovendien liepen Ghanezen rond met gezichtsmaskers en zijn de prijzen van ontsmettingsmiddelen voor je handen nu 10 keer duurder dan normaal.

We konden echter nog steeds ons nieuwjaarsfeest vieren (beter laat dan nooit).

Maar eind maart is COVID-19 een feit: er zijn geïsoleerde gevallen in Accra, Tema en Kumasi. Overal in het land heerst een gevoel van algemene angst voor deze onbekende ziekte. De regering heeft besloten Accra, Tema en Kumasi te sluiten en alle scholen moeten dicht. De grenzen van het land zijn gesloten inclusief de luchthavens. De meisjes zijn ook naar huis gestuurd totdat we meer weten hoe dit virus zich zal gedragen.

Mei

Helaas begon Mei niet goed. Dieven hebben geprobeerd in te breken in ons trainings centrum, maar dat is mislukt. Gelukkig waren de meisjes nog niet terug, dus de school was leeg. Onze deur is beschadigd en kapot, dus we moesten dit repareren.

Maar in mei hadden we ook goed nieuws! De meisjes zijn allemaal veilig teruggekeerd naar het centrum, met uitzondering van Lucy, de assistente van Theresa. Ze heeft besloten om ook Afrikaanse herenkleding te leren naaien. We moeten het COVID 19-protocol volgen dat is vastgelegd door de overheid. Dit zijn :

  • Regelmatig de handen wassen
  • Social distancing
  • Het dragen van gezichtsmaskers.
  • We hebben gezorgd voor een emmer water met kraan. Handzepen, wegwerpdoekjes en handdesinfectiemiddel

We hebben besloten om gezichtsmaskers te maken die de meisjes kunnen verkopen, aangezien het nu verplicht is. Bovendien hebben we onze eigen zeep geproduceerd, zodat we het schaarse en dure ontsmettingsmiddel niet hoeven te kopen. We hebben de meisjes ook meer geleerd over hygiëne en alles wat nu belangrijk is. En lesgeven terwijl er afstand gehouden werd, ging geweldig!

Onze bestuursleden uit Nederland waren bang voor wat COVID-19 met Ghana zou doen, aangezien ze in andere omstandigheden leven dan in Nederland. In de stad Takoradi, die dicht bij het trainingscentrum ligt, is er maar één ventilator in het ziekenhuis. Hierdoor was het zo belangrijk dat mensen de gezichtsmaskers gingen dragen. Ghana werd gelukkig niet zo hard getroffen als Europa.

September

We hebben 2 nieuwe meisjes uit de omliggende dorpen. Mary en Matilda. Ze zijn respectievelijk zestien en zeventien. Ze slapen allebei in het centrum en gaan in het weekend naar huis.. We maken onze eigen vloeibare zeep voor eigen gebruik in het centrum. Dit zou hen later ook een extra inkomen kunnen opleveren.

December

Deze maand is onze afstudeermaand!

Twee van de drie meisjes – Victoria en Aisha studeerden af ​​zoals gepland. Het derde meisje viel op het laatste moment uit door problemen thuis. Heel erg jammer. We konden geen contact met haar opnemen omdat ze haar telefoon had uitgeschakeld.

Afstudeerdag was echt groots. Er waren veel familieleden aanwezig en het feest was een succes!

Bovendien kwam er in december een nieuw meisje bij ons. Haar naam is Sophia. Ze is 16 jaar oud.

Wat 2020 ons heeft gebracht:

We zijn zo blij dat COVID-19 Ghana niet zo hard heeft getroffen. Volgens Ghana Health Service zijn sinds de uitbraak in maart 533 mensen overleden (15-02-2021). Op dit moment zijn er weer wat nieuwe regels aangezien het stijgt, maar het land zit niet in lockdown en het is nu mogelijk om naar Ghana te reizen.

Wat zouden we willen doen in 2021:

Er is een fout in het bedradingssysteem waardoor onze stekkers kapot gaan. Vorig jaar hebben we 3 nieuwe persijzers gekocht. Dus de bedrading moet worden vervangen. We hebben hiervoor al contact opgenomen met een elektricien. Hij heeft beloofd begin januari te komen. Daarnaast willen we graag een hekwerk om het land bouwen.

We hebben ook opwindend nieuws! In Nederland werken we aan het opzetten van een webshop voor onze producten. Door de pandemie was het moeilijk om producten te verkopen, dus dit gaf ons het laatste zetje om een ​​webshop te maken. We hebben er eerder over gesproken, maar hebben het nooit nagestreefd, en nu zullen we het doen. Dus blijf op de hoogte !!!

Daarnaast gaan we regelmatiger posten op onze website en Facebook.